Monday, 10 June 2013

Spaghetti Bolognese. ...

      Kali ini papa request umi buatkan Spaghetti Bolognese untuk bawak g opis. Umi tak kisah pun. maklumla cuti sekolah. Suka-suki memasak dengan Maira di dapur...

      Mari kita tengok resepi. Biasanya kalau umi buat Spaghetti Bolognese umi akan buat meatball, baru puas makan. Anak-anak pun memang hantu meatball.

"Tak susah buat spageti di rumah, sayang! Tak perlu prego pun".Hehe

Jom kita mula

Spaghetti

Rebus spagetti bersama sedikit butter dan garam.Bila dah masak,  toskan.

Meatball
Bahan : Daging kisar, bawang besar, lada hitam, garam secukup rasa.

Cara : umi guna daging kisar Ramly. Basuh dan alirkan dengan air. Toskan. Cincang halus bawang besar. Gaulkan rata daging,           bawang dan lada hitam. Perasakan dengan garam. Bentukkan bulat-bulat dan bolehlah dibakar dalam oven.

*jumlah bahan ikut sesedap rasa je..agak-agak.

Sos

Bahan : Daging Kisar (Ramly)
                tomato puree (biasa guna brand Ducheff )
                2-3 biji buah tomato
                4 labu bawang merah
                2-3 ulas bawang putih
                cendawan butang (dlm tin-pastikan yang halal)
                sos tomato (kimball or maggi)
                garam/gula secukup rasa
                capsicum
                mix herb (oregano /basil)

Cara : Tumis bawang merah dan putih.Guna butter untuk menumis. Agak-agak dah layu masukkan daging kisar. Kacau dan masukkan tomato.Tumis hingga layu. Masukkan tomato puri, tomato sos. Tambah air untuk kuah. Akhirnya masukkan cendawan, capsicum dan mix herb.Perasakan dengan garam dan gula. Selalunya gula lebih,  sebab kita guna tomato yang agak masam.So, kena balance masam dan manis. Kalau dah ok, siap.Bolehla menjamu selera! Tak banyak gambar umi sempat snap.




3 comments:

  1. Bawak bank, kejab jer abis..hehehe..tq

    ReplyDelete
  2. Sama2. Kalau org suka, saya lagi suka!hihi

    ReplyDelete
  3. Sama2. Kalau org suka, saya lagi suka!hihi

    ReplyDelete