Dah lama tak buat triffle...bila my SIL nk buat kenduri akikah..dok fikir nak bwk apa..memula nk bawak kek nanas terbalik..tp tak jadila..kita buat triffle plak kali ni...Mai ambik mood tengok gamba yang tak seberapa ni....
Trifle ni ada 3 layer...nampak macam remeh nak buat, tapi sebrnanye senang je...
Bahan A
kek : boleh guna swiss roll, tapi aku selalu guna lebih-lebihan kek, lagi best..
Bahan B
1 tin susu cair
1tin buah koktel
8 sdb gula
5 sdb tepung kastard
Bahan C
agar-agar kering
10 sdb gula
Pewarna merah
cara-cara
Sebaiknya guna bekas kaserol...baru nampak layers tu...1st layer susun kek..dah padatkan ...tuang sedikit air daripada koktel...
Untuk lapisan kedua, panaskan susu dalam bekas yang ada bancuhan tepung kastard..bila hampir mendidih masukkan gula dan koktel...tuangkan ata lapisan kek. Atas lapisan kastard tadi susun buah peach ....
Untuk lapisan ketiga, didihkan agar2 kering, masukkan gula dan pewarna.Tuangkan atas lapisan kastard tadi. Bolehla masukkan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk....yummy
No comments:
Post a Comment